Inauguracja kampanii Lewicy w wyborach do Parlamentu Europejskiego

Na scenie, obok liderów partii tworzących KKW Lewica zasiedli liderzy 13 list okręgowych. Przypominając co robili, na jakim etapie swego życia byli w maju 2004 roku, kiedy Polska wstąpiła do Unii Europejskiej, mówili o tym, jak ją sobie wyobrażają w kolejnych latach.

Przez minionych 20 lat, kiedy jesteśmy członkami Unii Europejskiej wiele zmieniło się na świecie, wiele też zmieniło się w samej Unii. Są niemałe doświadczenia z procesu występowania Wielkiej Brytanii z Unii, są nowe warunki działania i nowe decyzje po rozpętaniu wojny w Ukrainie. Wokół Rosji tworzy się front środowisk, których celem jest osłabienie integracji europejskiej. Powstają  nowe układy konkurencyjnej produkcji i handlu, nowe sojusze obronne z udziałem państw Dalekiego Wschodu. Szersze kompetencje winno także przypisać się Parlamentowi Europejskiemu, wybieranemu przez poł miliarda członków Unii w powszechnych wyborach.

Hasłem Lewicy na  rozpoczętą  kampanię wyborczą do PE jest EUROPA DLA CIEBIE!

wielgus biedron   kowal inauguracja3

Wśród występujących na scenie liderów list był także Piotr KOWAL z Włocławka, zajmujący pierwsze miejsce na liście w okręgu nr 2, czyli w województwie kujawsko-pomorskim.

Wspominał, że kiedy Polska została przyjęta do Unii Europejskiej miał 12 lat i mieszkał pod Włocławkiem. Pamięta ówczesne emocje, budzące strach przed nieznanym i jednocześnie nadzieję, że będzie lepiej się żyło. Przez wiele lat jednak uciążliwym problemem było i jest zdobycie mieszkania, na które młodych ludzi po prostu nie stać. To właśnie we Włocławku, w poprzedniej kadencji samorządu, wspólnie z zastępcą prezydenta Krzysztofem Kukuckim realizowali zobowiązanie lewicowych działaczy i radnych, by pokazać, że można wybudować osiedle mieszkań pod tani wynajem, za które koszt miesięczny wynosi 600–700 zł. Piotr Kowal był przewodniczącym Rady Miasta i budowę komunalnego osiedla ponad 400 mieszkań wspierał. Skoro udało się we Włocławku… Funkcjonował w Unii Europejskiej fundusz budowy dróg, dlaczego nie można by utworzyć europejskiego funduszu mieszkaniowego i przyspieszyć rozwiązanie problemu braku mieszkań, a młodym Europejczykom dać nadzieję na łatwiejsze życie w młodej rodzinie?

inauguracja PE

Obejrzyj zapis wideo inauguracji kampanii wyborczej Lewicy, klik foto

Opr. nim, 27 kwietnia 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!